Uit de praktijk...

Uit de praktijk...

door duda-wsm 17 feb., 2022
Oudergesprek in beeld
13 mrt., 2021
"Vandaag is de laatste keer, ik ga op eigen kracht verder". Zo begint een coachee vandaag zijn laatste keer bij mij. Naast vertrouwen voelt hij ook een beetje paniek, want hij gaat het nu zelf doen en dat is best spannend. We bespreken samen waar hij zich nog kwetsbaar in voelt en waar juist krachtig. Dat brengen we vervolgens in beeld met een eigen yin-yang symbool. het is een fijne oefening om te ervaren waar zowel je kracht als kwetsbaarheden liggen en hoe je deze wilt en kunt gebruiken. Je kwetsbaarheid ervaren helpt je om je kracht aan te boren. We hebben allemaal zowel een kwetsbare als krachtige kant. Je kwetsbaar voelen hoeft niet persé problematisch te zijn. Juist het durven voelen van je kwetsbaarheid kan je helpen om ook je krachtige kant te ontdekken. Door te oefenen, te onderzoeken, te doen en vooral te ervaren komen de mooiste inzichten naar boven. Op eigen kracht, JouW KrachT!
13 mrt., 2021
Afgelopen week mocht ik een presentatie geven op een basisschool over mijn werk als kindercoach. Naast een stukje uitleg over de werking van het (kinder)brein, liet ik de leerkrachten ervaren hoe fijn het werkt om in beweging te komen. Door kinderen aan de slag te laten gaan met verschillende materialen en oefeningen brengen we samen in beeld waar een behoefte ligt. Onder woorden brengen van emoties, gevoelens of gebeurtenissen is best lastig. erover spelen, tekenen of een herkenbaar verhaal lezen werkt dan beter. Door in beweging te komen leert een kind zichzelf beter kennen. Samen "vertalen" we welke signalen je lijf afgeeft en wat zo'n signaal je vertelt Wat betekent jouw buikpijn elke keer als je naar school moet? Waarom voelt je keel dichtgeknepen tijdens een eetmoment? Wanneer een kind weet en herkent hoe het in zijn hoofd en lijf werkt, zal het zijn behoeftes ook beter herkennen. Er ontstaat zo ruimte tot verandering, tot het beter leren aangeven van grenzen en tot meer zelfvertrouwen. Tijdens een sessie zitten we dus nooit stil. En wat binnen niet kan, doen we lekker buiten.
13 mrt., 2021
"Ik ben ook trots op mezelf..." Je zegt de woorden zachtjes en nonchalant kijkend voor je uit. Maar ik zie wat deze woorden met je doen: je bent écht trots op jezelf. Dit compliment heeft echt betekenis voor je gekregen, omdat je voelt en weet dat ze kloppen. Een compliment krijgen en het ook écht geloven was een paar maanden geleden nog moeilijk voor je. Je hoorde wel wat er gezegd werd, maar geloofde het niet echt. Haalde je schouders erover op, het zal wel. Wat je wel geloofde waren je eigen gedachten over alles wat (nog) niet lukte, wat je (nog) niet kon of niet durfde. En goedbedoelde opmerkingen als 'ah, joh, komt wel goed', 'geeft toch niks' of 'ik weet zeker dat je het wel kunt' konden je niet overtuigen. Bij veel kinderen werkt dit zo Zo'n opmerking gaat namelijk voorbij aan het onderliggende gevoel van bv falen, teleurstelling of verdriet. Wanneer je eerst deze onderliggende gevoelens benoemt naar je kind, zal het zich ten eerste gehoord en begrepen voelen. Dat alleen al geeft je kind veiligheid, rust en vertrouwen. Daarna kun je als ouder concrete voorbeelden noemen waarin je zag of merkte dat hij bv wél voor zichzelf opkwam, zijn grenzen duidelijk maakte of doorzette bij iets spannends. Door dit zo concreet te benoemen sterk je het zelfvertrouwen van je kind en kun je negatieve gedachtes samen makkelijker ombuigen naar meer helpende gedachtes, omdat je kind immers al heeft laten zien dat zijn negatieve gedachtes niet (altijd) klopten. Dit vraagt enige oefening en geduld, zo ook bij deze coachee en zijn ouders. Maar nu komen deze prachtige woorden dan ook echt bij je binnen en als ik ze herhaal zie ik een grote glimlach bij je verschijnen!
13 mrt., 2021
Vol zelfvertrouwen stap je de praktijk binnen. We gaan de laatste keer samen aan de slag. Je vertelt dat het goed gaat en je straalt ervan. Je bent minder vaak boos en gefrustreerd en je snapt beter hoe het komt dat je hoofd soms zo vol raakt. Je hebt ontdekt wie of wat je dan nodig hebt: even een rustplek, ontspanning of papa of mama die je helpt. De boosheid is niet weg en dat hoeft ook niet, hij is wel 'zachter' geworden vertel je. Aan het eind van de sessie heb je een prachtige 'steunstok' voor jezelf gemaakt. De kleuren staan symbool voor wat je nodig hebt. Aan de stok hangen jouw ontdekte schatten. En "voor als ik iets moeilijks of spannends ga doen" maakten we een prachtige parel van Moed. Dag wijze Jij, vertrouw maar op Jóuw KrachT!
Share by: